Eind november publiceerde de Telegraaf een artikel in hun VRIJ Magazine over de Art Nouveau passie van onze klant.

Overgenomen uit De Telegraaf:

’Alles zelf ontworpen’

Olga Harmsen (46) is gek van Art Nouveau

Het zaadje voor de liefde voor Art Nouveau werd bij Olga Harmsen gepland toen ze op 19-jarige leeftijd studeerde in Japan. „Mijn Japanse pleegmoeder was heel kunstzinnig en sleepte me mee naar allerlei musea. De Japanse kunst is van grote invloed geweest op de Europese Art Nouveau. Het doel ervan was om het leven van alledag mooier te maken tijdens de vieze en grauwe industriële revolutie. Dat fascineert me.”

De passie deelt Harmsen met haar man. Een woning uit 1900 was een grote wens, maar de zoektocht duurde 1,5 jaar. „In Dordrecht zijn weinig Art Nouveau-huizen te vinden. Dankzij de makelaar is dat toch gelukt. Toen we de sleutels kregen, hebben we met een breekijzer alle houten platen van de muren en deuren gehaald en toen kwamen de originele stijlelementen naar voren, iets waar we op hoopten.” Een keuken ontbrak alleen. „Het heeft twee jaar gekost om alles zelf te ontwerpen. Voor het motief dat in de kastdeurtjes is gefreesd, heb ik me bijvoorbeeld laten inspireren door het houtsnijwerk in de Centraal Apotheek te Leeuwarden.”

Maar de keuken moest ook praktisch zijn. Veel moderne snufjes zijn voor het oog verborgen. „Ik wilde geen afzuigkap die herrie maakt, omdat je dan geen gesprek kunt voeren tijdens het koken. Dus heeft mijn man bovenop de schoorsteen een motor gemaakt, die ik kan aanzetten met een draadloze afstandsbediening. Verder zitten er onder de kastjes led-lampjes, die ik in elke kleur kan veranderen.”

Inmiddels heeft Harmsen van haar hobby haar werk gemaakt. Met Maison l’Art Nouveau wil ze het woongenot weer terugbrengen en mensen helpen met period decorating, het inrichten van een woning in de stijl van het bouwjaar. „Ik importeer alles uit het buitenland, want in Nederland wordt niets meer gemaakt in de stijl van Art Nouveau.Veel behang komt uit Scandinavië en Amerika. Je hebt fabrieken die een motief baseren op iets van vroeger en op een moderne manier produceren, maar ook bedrijven die met 100 jaar oude houten blokken werken met prijzen die kunnen oplopen tot zeshonderd euro per rol. Maar ze zijn er ook van dertig euro. De prijzen variëren dan ook van €30 tot €600 per rol. Voor iedereen is wel wat te vinden.”